by

Skab et elegant og praktisk overdækket udeområde med en pergola

Det er en velkendt problematik, at man gerne vil holde store arrangementer udendørs for at øge pladsen, men at man ikke altid kan stole på vejret, og derfor må forberede en plan B. Særligt i et land som Danmark, hvor selv sommermånederne kan byde på kraftige byger med sekunders varsel. En overdækket pergola kan blive din pålidelige plan A, uanset vejret.  

Ordet pergola kommer fra italiensk og betyder egentlig tag eller udhæng. Dette kommer sig nok af, at en pergolakonstruktion ofte læner sig op ad huse og bygninger. Men en pergola kan også stå frit.

Det er en populær konstruktion, som er oplagt, hvis du ønsker at overdække et større område af din have. Der er næsten ingen grænser for, hvilke formater, en pergola kan have. De mest almindelige er selvfølgelig firkantede, men du kan eksperimentere med alle former.

En pergola er ikke nødvendigvis overdækket, men kan også fungere som en klatrevæg for diverse planter, ligesom et espalier. De fleste pergolaer i Danmark bliver dog overdækket, netop på grund af det vekslende vejr.

Få en pergola, der komplimenter din have og dit hus

En pergola kan opføres i en række forskellige materialer, og det mest almindelige er at få den bærende konstruktion opført i træ. Denne kan så behandles og males, så den får lige det udtryk, du ønsker. Det er dog også muligt at få din pergola opført som en ekstra stærk metalkonstruktion, som ikke kræver lige så meget løbende vedligehold som træ.

Overdækningen af din pergola er også helt op til dig. Hvad enten du ønsker en form for gennemsigtig overdækning af glas eller plastic, så solen til enhver tid kan kigge ind, eller du ønsker en mørkere eller mere skyggende dug. Du kan også få en fleksibel løsning i form af roterbare lameller, som til enhver tid kan indstilles efter dagens vejr.