by

Endoskopet er en fascinerende opfindelse

Videnskaben er nået langt. Med teknologi kan stoppe udviklingen af kræft flere steder i kroppen. Lægen kan bruge et endoskop i fordøjelseskanalen til at diagnosticere og endda operere. Et endoskop er en form for kabel der kan indføres gennem kroppens naturlige åbninger. Kablet har mange funktioner. Det har blandt andet et kamera så lægen kan se alt på en skærm. Han kan tage billeder fordi der også er lys i kablet. Til små indgreb har endoskopet en tang til vævsprøver eller fjernelse af små knuder. Og nogle endoskoper er udstyret med en laser til operation.

En endoskopi kan være ubehagelig

Selvom en endoskopi er skånsom for kroppen, så kan være angstprovokerende for nogle mennesker at skulle have en endoskopi. Det er forbundet med lidt ubehag ved indføring, men der er ingen smerter. For at gøre indgrebet lettere kan lægen bedøve med en spray eller creme som på spidsen af endoskopet. Selvom man bliver bedøvet kan det virke skræmmende at blive undersøgt med endoskop.

Endoskopet kan fås med injektionsnål

Injektionsnåle kan være praktiske til endoskopet. Dem kan du købe hos EkkoMED. Det første endoskop blev opfundet i 1806. Den største udfordring ved endoskopet var lyskilden. Derfor blev opfindelsen afvist af lægevidenskaben. Først hundrede år senere blev endoskopet taget i brug fordi det nu var muligt at bruge elektrisk lys. I dag er det så udviklet at du kan lave en lille tatovering med en nål i tarmvæggen. Det er særligt praktisk til afmærkning før operation.

Fiberoptik var banebrydende

Fortidens lyskilder udviklede stor varme med risiko for at skade patienten. Først omkring 1960 havde man udviklet fiberoptik som gjorde det muligt at montere en lyskilde som ikke udvikler varme. Fiberoptikken blev udviklet og gjorde instrumenterne mindre og give dem flere funktioner. Endoskopet baner vejen for robotoperationer.