by

Materialer til istandsættelse af kirker

En renovering af en kirke kan gøre en stor forskel for strukturen og holdbarheden af bygningen, og en istandsættelse skal foregå nænsomt og med respekt for traditionelle byggematerialer og -teknikker. Kalk er en af de typiske materialer, der anvendes, men det er en videnskab i sig selv, at finde ud af, hvordan det blandes og hvordan, det bruges. Kalk A/S har stor erfaring og ekspertise på området og sammen med kirkedrift.dk har de lavet en række anbefalinger:

Fremstilling af mørtel

Mørtel bruges til kalkning af kirkens udvendige bygningsdele, og det foregår ved brug af en såkaldt kalkmørtel. Denne fremstilles af vådlæsket, vellagret kulekalk, der er fremstillet af brændt stykkalk. Stykkalken læskes med vand og lagres i kuleanlæg i jorden.

Skal der tilføres grus eller sand i mørtlen, er vasket, ovntørret og skarpkantet sand at foretrække.

Ren kalk eller tilsætningsmidler?

 

Til indvendige vægge og hvælv anvendes kun rene kalkmørtler. Det gør der som udgangspunkt også til ydre vægge, men på områder hvor fugtindholdet i omgivelserne er større end 6-7 %, tilsættes hydraulisk kalk. Det gælder for eksempel sokler, murkroner, kamme og takker, facader og mange andre steder. Kontakt gerne Kalk A/S, hvis du er i tvivl.

Indfarvning af kalk

Er det nødvendigt med en særlig farve, kan kalken indfarves med kalk- og lysægte pigmenter. Det kan eksempelvis være okker eller terra di siena. Pigmenterne opblødes i kalkvand minimum et døgn før brug, og ved kirkearbejde skal sammensætningen og doseringen godkendes fra sag til sag.

Ved alt kalkarbejde skal Nationalmuseets kalkningstjeneste kontaktes. Det gælder i særlig grad, hvis det eksisterende kalklag skal fjernes og hvis pudspartier er løse og skal nedhugges.

Kalk A/S kan hjælpe

Har du spørgsmål i forbindelse med fremstillingen af den rette kalktype, til måleforhold eller materialer, så kontakt Kalk A/S, der forhandler alle produkterne og har stor ekspertise inden for faget.