by

Kay Bojesen Flodhesten

Kay Bojesens eksotiske dyr

Flodhesten, Aben, Elefanten og Zebraen. Kay Bojesen har givet os en hel verden af dyr. Mange af dem er først for nylig blevet relanceret, og nu er de eftertragtede som aldrig før.

 

Kay Bojesen kommer til verden i 1886, som søn af en forlagsdirektør og en kunstner. Det kreative element er gennemgående i familien, og kendetegnende for hele hans karriere. I en alder af 24 år bliver Kay Bojesen færdig som sølvsmed hos Georg Jensen, og drager derefter afsted til Tyskland, for at videreuddanne sig. Han arbejder en periode som sølvsmed i Paris, og da han vender hjem igen, gifter han sig med sin kone Erna. Samme år føder Erna deres søn Otto, og det er startskuddet til en karriere som Danmarks mest elskede legetøjsmager.

 

Legetøj skal føles rundt og godt i hånden og så skal det kunne holde til at blive brugt. Sønnen Otto havde en tendens til at slide alt sit legetøj op, og det fik faderen i gang med at designe. ”Han er en kraftig og håndfast lille fyr”, har Kay Bojesen sagt, om baggrunden for at deltage i en legetøjskonkurrence, udskrevet af Foreningen Dansk Arbejde. Her blev han præmieret, og så var vejen lagt. I 1932 åbner han og Fru Erna en butik i Bredgade i København. Den, og det tilstødende værksted, bliver hans legeplads i de næste 26 år.

 

Flodhesten kommer først til i 1955. På det tidspunkt har både Zebraen, Aben og Elefanten set dagens lys, og Flodhesten er således det sidste af de mere eksotiske dyr, Kay Bojesen fremstiller før sin død i 1958. I modsætning til mange af de andre dyr, er Flodhesten også designet med et praktisk formål for øje. På skrivebordet kunne det store gab nemlig holde styr på designerens blyant. Den indbyder dog fortsat til leg, og selvom den er en smule mere kantet end hans sædvanlige stil, har den stadig de smilende linjer som går igen i hele hans dyreunivers.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *