by

Kosttilskud – for et sundere liv

Kosttilskud er en fælles betegnelse for diverse urte remedier samt vitaminer og mineraler, som vi tager i form af piller, eliksir eller pulver ved siden af vores basis kost. Mange mennesker bruger kosttilskud som supplement til de daglige måltider for at styrke immun forsvaret, få en bedre fordøjelse, eller måske sænke blodtrykket, forebygge knogleskørhed eller give et ekstra boost til hår, hud og negle.

Med kosttilskud kan du opnå virkelig gavnlige effekter på såvel celleplanet som på dit energi niveau – og du kan måske endog opnå at sætte dit antal af årlige sygedage ned til et minimum, på grund af diverse kosttilskuds styrkende virkning på immunforsvaret.

Hvilken type kosttilskud skal jeg vælge?

Der er ikke noget entydigt svar på, hvilke former for kosttilskud, som egner sig bedst til det enkelte menneske. Dette må nødvendigvis bero på en individuel vurdering – generelt kan det dog siges, at vi, der bor på de nordlige breddegrader, har brug for ekstra D-vitamin i det kolde og mørke vinter halvår. Det er videnskabeligt bevist, at mangel på D-vitamin kan føre til en øget risiko for diabetes samt knogleskørhed, da D-vitamin faciliterer optaget af kalk i knoglerne. Der ud over er der påvist en vis korrelation mellem D-vitamin mangel og forekomsten af visse former for kræft.

D-vitamin findes blandt andet i fede fisk, som vi danskere generelt spiser for få af. Og så danner huden D-vitamin ved kontakt med solens stråler. Dem er der meget få af om vinteren – antallet af solskinstimer i Danmark i vinterhalvåret er forsvindende lavt. Arbejder du på kontor mellem 8 og 17, når du nærmest ikke at få noget sol i løbet af dagen. Og samtidig gør det kolde vejr, at vi pakker os ekstra og særligt meget ind. Derfor bør du vinteren over supplere din kost med D-vitamin – eventuelt i form af fiskeolie, som også indeholder de sunde fedtsyrer, som styrker hjernen og smører leddene.

Kosttilskud til fremme af fordøjelsen

Tarmen og fordøjelsen har længe været et overset kapitel inden for sundhed. Men inden for de seneste år har flere og flere fået øjnene op for fordøjelsens funktion i forbindelse med eksempelvis immunforsvaret, og der er kommet øget fokus på tarmens sundhed. For at styrke denne, kan du for eksempel spise kosttilskud med et højt indhold af levende mælkesyre bakterier og mineralet magnesium, som samtidig er effektivt imod hård mave.

Du kan læse meget mere om virksomme kosttilskud på kropsform.dk